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This FAQ is aimed at financial service providers and client advisors and provides clarification 
on frequently asked questions regarding the obligation to register in the register of client 
advisors pursuant to Art. 22 of the Financial Services Act (FinSA). BX Swiss AG accepts no liability 
for the accuracy of the information provided in this FAQ. If there are any doubts regarding the 
obligation to register, we suggest that you seek legal advice.  

FINMA has taken note of the English version of this document. 

 

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) 
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I. GENERAL CONSIDERATIONS 

1. Which activities are considered as a financial service under the Financial Services Act 
(FinSA) 

The following activities carried out for clients are considered as a financial service as per Art. 3 lit. c FinSA: 

- acquisition or disposal of financial instruments, 

- receipt and transmission of orders in relation to financial instruments, 

- administration of financial instruments (portfolio management), 

- provision of personal recommendations on transactions with financial instruments 
(investment advice), 

- granting of loans to finance transactions with financial instruments. 

 
In practice, notably the following activities are therefore considered as a financial service1: 

- investment advice (without any power of attorney over the account of the clients), 

- portfolio management (management of individual portfolios), 

- collective asset management (management of the assets of collective investment 
schemes or of pension funds), 

- any activity addressed directly at certain clients (end clients) that is specifically aimed at 
the acquisition or disposal of any type of financial instruments (see question 2), 
including collective investment schemes and structured products. 

 

2. Which financial instruments can trigger the obligation to get entered into the client advisor 
register? 

Financial instruments in scope of FinSA are:  

- equity securities:  

o securities in the form of shares including share-like securities allowing for 
participation or voting rights, such as participation certificates and dividend 
rights certificates 

o securities which, on conversion or exercise of the rights evidenced by them, 
enable the acquisition of equity securities, as set forth above, as soon as they 
have been registered for conversion, 

- debt instruments: securities not classified as equity securities, 

- units in collective investment schemes in accordance with Articles 7 and 119 of the 
Collective Investment Schemes Act (CISA), 

 

1 Please note that certain activities such as the management of assets of collective investment schemes are subject to prior 
authorization by FINMA. 
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- structured products, i.e. capital-protected products, capped return products and 
certificates, 

- derivatives within the meaning of Article 2 letter c of the Financial Market Infrastructure 
Act, 

- deposits whose redemption value or interest is risk- or price-dependent, excluding those 
whose interest is linked to an interest rate index, 

- bonds: units in an overall loan subject to uniform conditions. 

 

II. DEFINITIONS 

3. What is the definition of a financial service provider as per FinSA? 

A financial service provider is an entity or a person who provides financial services on a commercial 
basis in Switzerland or for clients in Switzerland, with the criterion of a commerical basis being 
satisfied if there is an independent economic activity pursued on a permanent, for-profit basis. 

 

4. What is a client advisor as per FinSA? 

Client advisors are natural persons who perform financial services on behalf of a financial service 
provider or in their own capacity as financial service providers. 

In other words, any natural person who provides a financial service, such as for example investment 
advice or any activity addressed directly at certain clients/end clients that is specifically aimed at 
the acquisition or disposal of any type of financial instruments, is deemed a client advisor. 

Only natural persons in contact with the clients are considered as client advisors. Natural persons 
that are not in contact with clients or who only contribute to the financial services on a sub-altern 
basis (e.g. the assistant sending the documents by e-mail) are not considered as client advisors. 

 

III. OBLIGATION TO REGISTER 

5. Who must register in the client advisor register? 

a. If you are a client advisor of a Swiss based financial service provider: 

Client advisors of Swiss financial service providers not subject to prudential supervision by FINMA (in 
accordance with Article 3 FINMASA) must register in the client advisor register. 

Individuals/natural persons providing financial services, that are not subject to a prudential 
supervision by FINMA or act on behalf of a company not subject to a prudential supervision by 
FINMA, must register. In other words, the relevant criterion is whether the financial service provider 
for whom the client advisor works is subject to prudential supervision in Switzerland (or not). 

For example: 

- Individuals providing investment advice (without a power of attorney to execute 
transactions in financial instruments on behalf of his or her clients) must register, 
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whether they act on their own behalf or if they work for a company that is not subject to 
prudential supervision in Switzerland. 

- Individuals having an activity addressed directly at certain clients (end clients) that is 
specifically aimed at the acquisition or disposal of any type of financial instruments (e.g. 
collective investment schemes or structured products) must register, whether they act on 
their own behalf or if they work for a distributor of financial instruments that is not 
prudentially supervised. 

b. If you are a client advisor of a foreign based financial service provider: 

As opposed to client advisors of Swiss based financial service providers (see question 5.a above), 
client advisors of foreign financial service providers carrying out their activity in Switzerland may 
benefit from an exemption, i.e. they will not be required to register in the client advisor register, if 
the following two requirements are met cumulatively (Art. 31 FinSO):  

 (1) The foreign financial service provider is subject to prudential supervision abroad; and 

(2) Clients in Switzerland are exclusively professional or institutional clients according to 
FinSA definition. 

 

6. Can prudentially supervised foreign financial service providers whose clients change their 
status from private clients to professional clients within the meaning of Art. 5 FinSA 
(opting-out) make use of the exemption from the registration requirement within the 
meaning of Art. 31 FinSO? 

No, according to Art. 28 FinSA the Federal Counsel may exempt client advisors of prudentially supervised 
foreign financial service providers from the duty to register if the services they provide in Switzerland are 
exclusively targeted at professional or institutional clients within the meaning of Art. 4 FinSA. Therefore, 
client advisors of prudentially supervised foreign financial service providers whose clients change their 
status from private clients to professional clients within the meaning of Art. 5 FinSA (opting-out) cannot 
make use of the exemption of the registration duty2. 

 

7. When is a client advisor considered as carrying out activities in Switzerland? 

A client advisor is considered to be carrying out activities in Switzerland when she or he provides 
financial services, on a professional basis, in Switzerland or for clients in Switzerland. 

The following are deemed not to be provided in Switzerland: 

- financial services provided by foreign financial service providers under a client 
relationship entered into at the express initiative of a client; 

- individual financial services requested of a foreign financial service provider at the 
express initiative of clients. 

 

2 Please note the specialist information by the State Secretariat for International Finance (SIF) of 9 November 2020 
regarding the limitation on the ombudsman affiliation requirement, 
https://www.sif.admin.ch/sif/en/home/dokumentation/fachinformationen/ombudsstelle.html. 
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8. What does prudentially supervised mean? 

Prudentially supervised means that a Swiss or non-Swiss financial service provider is 
comprehensively supervised i.e. for capital and liquidity requirements as well as for conduct rules 
such as, e.g., adherence to the duties of conduct under the FinSA or the duties of due diligence under 
the AMLA.  

 

9. What is the “principle of reverse solicitation”? 

The principle of reverse solicitation within the ambit of Art. 2 para. 2 FinSO states that the 
obligations under the Swiss Financial Services Act (FinSA) do not apply to the provision of financial 
services on a cross-border basis for clients in Switzerland if they have been provided: 

a. under a client relationship entered into at the express initiative of a client; or 

b. in case of individual financial services requested of a foreign financial service provider at 
the express initiative of clients. 

 

10. I am working as a relationship manager in private banking with a bank in Germany and 
provide asset management services to clients domiciled in Switzerland, do I have to get 
entered into the client advisor register? 

Yes, if my client has not explicitly requested that I am providing him/her asset management services 
(principle of reverse solicitation) and is a private client (i.e. not a professional client). 

 

11. I am a client advisor working for an asset manager in Paris and have a client that regularly 
visits St. Moritz over the Christmas break, am I in scope of FinSA? 

FinSA sets forth the principle of territoriality, meaning that anybody providing financial services on 
Swiss territory or to clients on Swiss territory (either physically, by email, or in writing) is subject to 
the scope of application of FinSA.  

FinSA can generally also apply to situations where a client is only for a limited time on Swiss 
territory. The application of FinSA requires however that the client is either on Swiss territory or that 
the client advisor has knowledge that the client is on Swiss territory when he/she is providing 
financial services. 

 

12. Do all the employees of a financial service provider need to be entered in such register? 

No. Only the client advisors (see definition under question 4) of such financial service provider must 
be registered in the client advisor register. 

 

13. Do client advisors of Swiss branch offices of foreign financial service providers need to 
register in the client advisor register? 
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No. Indeed, such branches are prudentially supervised by FINMA. However, all other obligations 
under FinSA must be complied with. 

 

14. Do client advisors of Swiss representative offices of foreign financial service providers 
need to register in the client advisor register? 

Art. 82 of the draft DLT Ordinance3 provides that representations of foreign financial institutions are 
no longer subject to prudential supervision by FINMA, but are instead required to have their client 
advisors entered in the register of advisors pursuant to Art. 28 FinSA if they provide financial 
services to retail clients (including high-net-worth retail clients who declare that they wish to be 
treated as professional clients (opting out)). It is expected that the DLT Ordinance will enter into 
force in August 2021. Until then, representations of foreign financial institutions are considered 
prudentially supervised and their client advisors do not have to be entered in the register of advisor. 

 

15. Do financial instrument distributors need to register in the client advisor register? 

In principle, an activity that is specifically aimed at the acquisition or disposal of any type of 
financial instruments (e.g. collective investment schemes or structured products) is considered a 
financial service within the meaning of FinSA and, accordingly, any client advisor carrying such 
activity needs to register. However, in this context, only direct interaction with the end client 
qualifies as a financial service (Article 3 para. 2 FinSO). 

In other words, the provision of information on financial instruments to supervised financial 
intermediaries is generally not regarded as a financial service, unless such supervised financial 
intermediary is acting on its own behalf (e.g. for its nostro account). Therefore, an individual only 
carrying out such kind of activity will not need to register in the client advisor register, as this 
activity does not constitute a financial service. 

 

16. Do client advisors of portfolio managers of individual client assets or trustees have to 
register in the client advisor register? 

No, provided that the portfolio manager or trustee (if the latter also provides financial services) 
have obtained an authorization from FINMA as such or are in the process thereof, in accordance with 
the applicable transitional period provided for in the Financial Institution Act (FinIA). 

 

17. Do representatives of foreign collective investment schemes have to be entered in the 
client advisor register if they provide financial services? 

No. Indeed, since representatives of foreign collective investment schemes require an authorization 
from FINMA, they are considered to be prudentially supervised by FINMA in accordance with Art. 3 
FINMASA. Therefore, it is not necessary to register the employees of representatives of foreign 

 

3   Please note the consultation of the draft blanket ordinance in the area of blockchain that started on 19 October 2020, 
https://www.admin.ch/gov/en/start/documentation/media-releases.msg-id-80775.html. 
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collective investment schemes in the Register of advisors. However, all other obligations under FinSA 
must be complied with if a representative of foreign investment schemes also provides financial 
services under FinSA. 

 

18. Do independent portfolio managers have to be entered in the client advisor register? 

Independent asset managers who are subject to an authorization from FINMA, notably as portfolio 
manager for individual client portfolios within the meaning of art. 2 para. 1 lit. a FinIA and art. 17 
para. 1 FinIA, do not have to register (see question 16). 

 

19. Do self-employed, independent financial service providers have to enter themselves in the 
client advisor register? 

Client advisors who provide financial services on their own behalf and not on behalf of a corporate 
financial services provider subject to prudential supervision must register in the client advisor 
register (for further information please refer to question 1).   

 

20. I am creating and distributing market research with regards to financial instruments, am I 
in scope? 

No, unless the research material is presented as a personal recommendation, financial research 
addressed to the general public does not trigger a duty to register with the client advisor register 
and does not constitute a financial service. 

 

21. I am a financial planner; do I have to get entered into the client advisor register? 

It depends whether you are providing financial services or not. The creation of an asset allocation 
may amount to a personal recommendation of a transaction relating to financial instruments and, 
hence, qualify as investment advice. We recommend taking a conservative approach and registering 
with the client advisor register. 

 

22. I am providing M&A advice to companies, am I in scope of FinSA? 

No, the following services are not deemed a financial service within the meaning of Article 3 letter c 
FinSA: 

a) consultation on structuring or raising capital as well as on business combinations 
and the acquisition or disposal of participations and the services associated with 
such consultation; 

b) the placement of financial instruments with or without a firm commitment as well as 
the associated services; 

c) financing within the scope of services provided in accordance with letters a and b; 
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d) the granting of loans to finance transactions with financial instruments within the 
meaning of Article 3 letter c item 5 FinSA if the credit-granting financial service 
provider is not participating in these transactions, unless it is aware that the loan is 
used solely for financing such transactions. 

 

23. Does a natural person registered in the register for insurance intermediaries has to 
register with the register for client advisors if he or she intends to provide financial 
services? 

Yes. Though insurance intermediaries are registered with FINMA their regulation and supervision do not 
include the provision of financial services according to FinSA. Therefore, they have to register with the 
register for client advisors if they intend to provide financial services. 

 

24. Does the provision of financial services by means of software-based applications require 
registration in the client advisor register? 

The purpose of registration in the client advisor register is to ensure a minimum standard of investor 
protection in the event of the involvement of financial service providers who are not subject to prudential 
supervision. This purpose must be ensured irrespective of the chosen form of provision of the financial 
service.  

The provision of financial services by means of software-based applications without the direct 
involvement of a human being (e.g. robo-advisor or neo-broker) triggers the obligation to register in the 
client advisor register. Instead of the natural person missing at the point of sale, the following persons 
are to be entered in the client advisor register as substitutes:  

(1) the person(s) primarily and technically responsible for the provision of the financial service4.  

or, if (1) does not exist 

(2) the member of the executive board responsible for the financial service to be provided.     

The persons to be registered as substitutes must fulfil all the requirements necessary for registration in 
the client advisor register. 

When taking out professional liability insurance, the amount of coverage must be chosen so that it 
corresponds to the amount that would result if the financial service provider were to provide the financial 
services through natural persons rather than software-based applications (Art. 32 para. 3 FinSO). 

Substitutes must submit a signed confirmation "Financial services by means of software-based 
applications" with their application for registration. A template for such a confirmation is provided by the 
registration offices. 

 

4 Examples: Robo-advisor: The natural person(s) responsible for the financial service or asset allocation; Neo-broker: The natural person(s) who primarily organises 

the execution of transactions and brings the knowledge required to comply with the conduct obligations under the FinSO. 

 


